Curtis Stone

(odc.12) mus z marakui


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

(odc.12) mus z marakui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 arkusze żelatyny

200ml przetartego miąższu z marakui (z ok. 20 sztuk)

120g drobnego cukru

4 łyżki wody

2 białka

1 łyżeczka soku z cytryny

400ml lekko ubitej śmietany

3 świeże marakuje

listki mięty do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Płatki żelatyny włóż do miski z zimną wodą. Zostaw na 5 minut, aby nasiąknęły i zmiękły. W rondlu podgrzej miąższ z marakui, aż będzie bardzo gorący, ale nie pozwól, aby się zagotował. Odciśnij żelatynę i dodaj do marakui. Wymieszaj energicznie aż żelatyna się rozpuści i postaw na misce z lodem, aby masa się wystudziła. Następnie przygotuj włoską bezę. Do rondla wlej 4 łyżki wody, wsyp cukier i podgrzej na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu aż z cukru zaczną się tworzyć małe kulki (gdy cukier osiągnie temperaturę 116ºC). Kiedy cukier będzie się gotował, ubij białka na niezbyt sztywną pianę. Dodaj sok z cytryny i ubij na sztywno. Następnie dodawaj stopniowo cukrowy syrop, ciągle mieszając. Kontynuuj mieszanie do momentu aż beza stanie się szklista i sztywna. Za pomocą metalowej łyżki domieszaj chłodną masę z marakui i bitą śmietanę. Gotowy mus przełóż do kokilek lub szklanych miseczek i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny, aby stężał. Podziel świeże marakuje na połówki i łyżeczką nałóż trochę świeżego miąższu na mus. Udekoruj listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.