Jacques Pépin

(odc.12)ciecierzyca duszona z warzywami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.12)ciecierzyca duszona z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oliwy dobrej jakości

½ szklanki cebuli pokrojonej w kostkę

½ szklanki posiekanej cebulki dymki

2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów

1 łyżka grubo pokrojonego czosnku

1 puszka (480 g) ciecierzycy osączonej z zalewy

½ szklanki bulionu z kury

około ½ łyżeczki soli (jeśli nie używa się bulionu z kostki rosołowej)

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:


Oliwę rozgrzać w rondlu na ostrym ogniu. Wrzucić cebulę i dymkę. Podsmażać 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć. Dodać pozostałe składniki oprócz natki pietruszki. Doprowadzić ponownie do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Zdjąć pokrywkę i przez kilka minut gotować na wysokim ogniu, aby odparować sos. Rozłożyć do czterech miseczek, posypać natką pietruszki i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.