przepisy z programów >>

(odc.12)ciecierzyca duszona z warzywami

Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Przekąski Przekąski

składniki i przygotowanie:



Składniki
2 łyżki oliwy dobrej jakości
½ szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
½ szklanki posiekanej cebulki dymki
2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
1 łyżka grubo pokrojonego czosnku
1 puszka (480 g) ciecierzycy osączonej z zalewy
½ szklanki bulionu z kury
około ½ łyżeczki soli (jeśli nie używa się bulionu z kostki rosołowej)
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

Przygotowanie
Oliwę rozgrzać w rondlu na ostrym ogniu. Wrzucić cebulę i dymkę. Podsmażać 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć. Dodać pozostałe składniki oprócz natki pietruszki. Doprowadzić ponownie do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Zdjąć pokrywkę i przez kilka minut gotować na wysokim ogniu, aby odparować sos. Rozłożyć do czterech miseczek, posypać natką pietruszki i podawać.

© Jacques Pepin

skomentuj przepis >>