Jacques Pépin

(odc.12)ciecierzyca duszona z warzywami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.12)ciecierzyca duszona z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy dobrej jakości

½ szklanki cebuli pokrojonej w kostkę

½ szklanki posiekanej cebulki dymki

2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów

1 łyżka grubo pokrojonego czosnku

1 puszka (480 g) ciecierzycy osączonej z zalewy

½ szklanki bulionu z kury

około ½ łyżeczki soli (jeśli nie używa się bulionu z kostki rosołowej)

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Oliwę rozgrzać w rondlu na ostrym ogniu. Wrzucić cebulę i dymkę. Podsmażać 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć. Dodać pozostałe składniki oprócz natki pietruszki. Doprowadzić ponownie do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Zdjąć pokrywkę i przez kilka minut gotować na wysokim ogniu, aby odparować sos. Rozłożyć do czterech miseczek, posypać natką pietruszki i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grissini z szynką parmeńską
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Omlet biszkoptowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Nerkowce z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczone frytki
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Daria Nowicka

postów: 10

30.09.2017 12:51

CYTUJ

Fajne danie, znam od dawna! Zamiast bulionu z kostki polecam moje osttanie odkrycie kulinarne - koncentrat bulionu warzywnego od Krakusa w szklanej buteczce. Jest wegański, smakuje świetnie i oszczędza mój czas przy garach a ja nie truję siebie i rodziny chemią z kostki.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.