Jacques Pépin

(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 puszka (840 g) puszka połówek brzoskwiń w syropie (około 8 połówek i 1 szklanka syropu)

½ szklanki tłustej śmietany

1 łyżka koniaku

1 łyżka świeżego soku z cytryny

1-2 łyżki wody

w razie potrzeby

4 kromki słodkiej bułki drożdżowej lub kawałki biszkopta

2 łyżki grubo pogniecionych pistacji

 

 

Przygotowanie:


Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop. Przelać syrop na patelnię. Gotować na ostrym ogniu przez 9 -10 minut, aż częściowo odparuje i zamieni się w karmel. Pod koniec gotowania potrząsać patelnią, aby karmel się nie przypalił na brzegach. Dodać połówki brzoskwini i domieszać śmietanę. Co jakiś czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, aby karmel się roztopił i połączył ze śmietaną. Gotować przez 1 - 2 minuty, przelać do miski i schłodzić. Domieszać koniak i sok z cytryny, a jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać wodę. Przykryć i schłodzić w lodówce do czasu podania. Przed podaniem pokroić słodką bułkę i ułożyć po kromce na czterech talerzykach deserowych. Ułożyć po 2 połówki brzoskwini na każdej kromce. Polać sosem. Posypać pistacjami.

powrót

Podobne przepisy

Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.