Michael  Smith

(odc.119) sos szpinakowy


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.119)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

(odc.119) sos szpinakowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula

obrana i drobno posiekana

2 ząbki czosnku

obrane i drobno posiekane

0,5 kg liści szpinaku

umytych

1/2 szklanki białego wina

1/2 szklanki bulionu z kurczaka

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Usmaż cebulę i czosnek na oliwie w średnio nagrzanym rondlu aż cała kuchnia napełni się wspaniałym zapachem. Dodaj szpinak, wino i bulion. Smaż krótko, aż liście szpinaku zmiękną. Zmiel je na puree posługując się ręcznym blenderem, mikserem lub malakserem. Na koniec przypraw sos do smaku solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Meksykańska salsa pomidorowa
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos majonezowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.