Michael  Smith

(odc.119) pudding z francuskich rogalików


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.119)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.119) pudding z francuskich rogalików
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 rogalików

suchych i czerstwych

przeciętych wzdłuż na pół

2 szklanki mleka

2 szklanki śmietany kremówki

4 jaja

1/2 szklanki miodu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka wanilii

 

 

Przygotowanie:


Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Lekko spiecz połówki rogalików w tosterze albo piekarniku. To polepszy ich smak i dodatkowo wysuszy, przez co zwiększy wchłanianie płynu. Wlej mleko i kremówkę do dużej salaterki. Dodaj jaja, miód, gałkę i wanilię i mieszaj, aż składniki się połączą. Zanurz rogaliki i pozostaw, aby kremowy sos wsiąkł w nie całkowicie. Delikatne przewracanie rogalików przyspieszy ten proces. Możesz też od razu ściśle ułożyć rogaliki w foremce (20 x 20 cm) i zalać sosem. Gdy wsiąknie, piecz 1 godz., aż wierzch przybierze złoto-brązowy kolor.

powrót

Podobne przepisy

Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Rozmaite desery
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet truskawkowy z bananami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.