Michael  Smith

(odc.117) popcorn na oliwie z oliwek


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.117)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.117) popcorn na oliwie z oliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

najlepsza oliwa z oliwek

ziarna kukurydzy do prażenia

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Duży garnek ustawić na średnim ogniu i wlać tyle oliwy, żeby pokrywała dno cienką warstwą. Dosypać warstwę kukurydzy, na wysokość jednego ziarna, pokrywającą całe dno. Jedna warstwa to wystarczająca ilość, żeby cały garnek wypełnić popcornem. Podgrzewać i obserwować. Jak tylko wystrzelą pierwsze ziarna kukurydzy, przykryć garnek pokrywką, zostawiając trochę luzu dla uciekającej pary. Dzięki temu popcorn nie rozmięknie. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, co zapobiegnie przypaleniu i przywieraniu ziaren do dna naczynia. Kiedy wystrzały kukurydzy osłabną, zmniejszyć ogień, żeby nie spalić spodniej warstwy popcornu. Przygotowany popcorn skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Spróbujcie poprzestać na jednej garści!

powrót

Podobne przepisy

Puree z ziemniaków
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kolorowe budynie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placuszki z bursztynem i kwiatami akacji
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.