Popcorn na oliwie z oliwek

Popcorn na oliwie z oliwek
Oceń przepis:
81 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.117)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Duży garnek ustawić na średnim ogniu i wlać tyle oliwy, żeby pokrywała dno cienką warstwą. Dosypać warstwę kukurydzy, na wysokość jednego ziarna, pokrywającą całe dno. Jedna warstwa to wystarczająca ilość, żeby cały garnek wypełnić popcornem. Podgrzewać i obserwować. Jak tylko wystrzelą pierwsze ziarna kukurydzy, przykryć garnek pokrywką, zostawiając trochę luzu dla uciekającej pary. Dzięki temu popcorn nie rozmięknie. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, co zapobiegnie przypaleniu i przywieraniu ziaren do dna naczynia. Kiedy wystrzały kukurydzy osłabną, zmniejszyć ogień, żeby nie spalić spodniej warstwy popcornu. Przygotowany popcorn skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Spróbujcie poprzestać na jednej garści!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA