Michael  Smith

(odc.116) tradycyjny czekoladowy pudding z bitą śmietaną aromatyzowaną białą czekoladą


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.116)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.116) tradycyjny czekoladowy pudding z bitą śmietaną aromatyzowaną białą czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na pudding

2 szklanki mleka

1/2 szklanki brązowego cukru

1 łyżka kakao

225g 70% gorzkiej czekolady, posiekanej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

2 łyżki skrobi kukurydzianej



Na bitą śmietanę

1 szklanka 36% śmietany kremówki

115g białej czekolady



Przygotowanie

1 ½ szklanki mleka przelać do średniego garnka, dodać cukier, kakao, czekoladę, wanilię i sól. Gotować mieszając, do czasu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Skrobię kukurydzianą rozrobić w pozostałym mleku. Łagodnie przelać rozrobioną skrobię do masy czekoladowej, dobrze mieszając. Kontynuować gotowanie na małym ogniu, ciągle mieszając, do czasu, aż pudding zgęstnieje. Powstały pudding przelać do ramekinów lub małych miseczek i chłodzić, aż stężeje, około godziny. Podawać z bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady.



Bita śmietana aromatyzowana białą czekoladą

Śmietanę podgrzewać razem z białą czekoladą w małym garnku, do czasu, aż czekolada się stopi. Mieszać do gładkości. Przelać do średniej miski i dobrze schłodzić w lodówce. Kiedy śmietana się schłodzi, ubijać do uzyskania miękkich szczytów. Podawać jako dodatek do czekoladowego puddingu lub innego ulubionego deseru.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Trufle kawowe
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding z ryżu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.