Michael  Smith

(odc.116) brokuły gotowane z czosnkiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.116)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.116) brokuły gotowane z czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 brokuł

oliwa z oliwek

ząbek lub dwa czosnku

drobno pokrojony

woda

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Brokuł podzielić na różyczki, odcinając twarde końce. Do małego garnka wlać tyle wody, żeby przykrywała dno do wysokości 0,5cm. Wlać chlust oliwy z oliwek, dodać czosnek i sól. Podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucić brokuły i szczelnie przykryć garnek pokrywką. Gotować do czasu, aż brokułowe różyczki zmiękną i staną się jasnozielone, około 5 minut. Gotowanie brokułów powinno się zbiec w czasie z wyparowaniem wody. Garnek zdjąć z ognia i dobrze nim potrząsnąć. Natychmiast podawać!

powrót

Podobne przepisy

Pieczone pieczarki w sosie chili
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wiatraczki z ciasta francuskiego
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fantazyjny camembert
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.03) pomidory po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grissini z szynką parmeńską
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.