Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

(odc.116) brokuły gotowane z czosnkiem

Przepis z programu Domowy kucharz (odc.116)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Przekąski Przekąski

składniki i przygotowanie:

Składniki
1 brokuł
oliwa z oliwek
ząbek lub dwa czosnku, drobno pokrojony
woda
sól i pieprz

Przygotowanie
Brokuł podzielić na różyczki, odcinając twarde końce. Do małego garnka wlać tyle wody, żeby przykrywała dno do wysokości 0,5cm. Wlać chlust oliwy z oliwek, dodać czosnek i sól. Podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucić brokuły i szczelnie przykryć garnek pokrywką. Gotować do czasu, aż brokułowe różyczki zmiękną i staną się jasnozielone, około 5 minut. Gotowanie brokułów powinno się zbiec w czasie z wyparowaniem wody. Garnek zdjąć z ognia i dobrze nim potrząsnąć. Natychmiast podawać!

© Michael Smith

skomentuj przepis >>