Michael  Smith

(odc.116) brokuły gotowane z czosnkiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.116)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.116) brokuły gotowane z czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 brokuł

oliwa z oliwek

ząbek lub dwa czosnku

drobno pokrojony

woda

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Brokuł podzielić na różyczki, odcinając twarde końce. Do małego garnka wlać tyle wody, żeby przykrywała dno do wysokości 0,5cm. Wlać chlust oliwy z oliwek, dodać czosnek i sól. Podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucić brokuły i szczelnie przykryć garnek pokrywką. Gotować do czasu, aż brokułowe różyczki zmiękną i staną się jasnozielone, około 5 minut. Gotowanie brokułów powinno się zbiec w czasie z wyparowaniem wody. Garnek zdjąć z ognia i dobrze nim potrząsnąć. Natychmiast podawać!

powrót

Podobne przepisy

Brukselka
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet - cesarskie okruszki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Grzyby smażone w cieście
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Croque monsieur
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.