Michael  Smith

(odc.115) ziemniaki po grecku ze szpinakiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.115)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka

(odc.115) ziemniaki po grecku ze szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/2 szklanki oliwy z oliwek

8 łyżek masła

6 ziemniaków

każdy pokrojony na 12 części

1 główka czosnku

obrana i podzielona na ząbki

sok i skórka stara z 2 cytryn

dodatkowe 1/2 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka suszonego oregano

280g młodego szpinaku

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Na dużej żeliwnej patelni stopić masło z oliwą na średnim ogniu. Kiedy masło zacznie skwierczeć, dorzucić ziemniaki, cierpliwie je rumienić przez jakieś 15-20 minut, mieszając w razie potrzeby tak, żeby zrumieniły się równomiernie. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Sok z cytryny połączyć z drugą częścią oliwy z oliwek, czosnkiem i oregano, ubijać do czasu, aż powstanie gładki sos. Przypieczone ziemniaki przełożyć do salaterki i polać je czosnkowym dressingiem, oprószyć solą i pieprzem, wmieszać szpinak.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.