Michael  Smith

(odc.115) kurczak na puszce piwa


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.115)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

(odc.115) kurczak na puszce piwa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży kurczak

1 puszka ulubionego piwa

 

 

Przygotowanie:


Grilla rozgrzać do maksymalnej temperatury. Kurczaka doprawić zwykłą solą i pieprzem lub natrzeć go ulubioną przyprawą. Otworzyć puszkę piwa i wypić duży łyk. Kurczaka nadziać na otwartą puszkę piwa w taki sposób, aby „stał” na nogach i utrzymywał równowagę w pionie, a skrzydła miał w górze. Kurczaka ustawić po jednej stronie grilla, zmniejszając tam temperaturę do niskiej, a po drugiej stronie zostawić temperaturę średnią. Zamknąć pokrywę, grill będzie przypominał piekarnik. Piec kurczaka do czasu, aż temperatura w jego wnętrzu sięgnie 75 stopni C. W zależności od rodzaju grilla zajmie to 60-90 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.