Michael  Smith

(odc.113) puree ziemniaczne z cabernetem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.113)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.113) puree ziemniaczne z cabernetem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 x 750 ml butelka cabernet sauvignon

1 szklanka 36% śmietany

1/2 szklanki masła

6 dużych ziemniaków do pieczenia

obranych i umytych

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Wino wlać do dużego garnka i redukować na małym ogniu, aż stanie się gęste jak syrop i zostanie jakaś szklanka. Wmieszać śmietanę i masło. Mieszać do czasu, aż masło całkowicie się stopi.
Ziemniaki pokroić w ćwiartki i gotować je na parze, aż będą miękkie. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Winny syrop przelać do ugotowanych ziemniaków i porządnie je utłuc. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli ziemniaki okażą się zbyt suche, dodać masło, śmietanę lub mleko.

powrót

Podobne przepisy

Jajka po baskijsku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Placuszki z bursztynem i kwiatami akacji
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Karczochy z parmezanem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karczochy w sosie holenderskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.