Michael  Smith

(odc.112) zapiekanka z ziemniaków


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.112)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.112) zapiekanka z ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

7-8 ziemniaków

wyszorowanych

2 szklanki śmietany kremówki 36%

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

340 g startego sera gruyere albo średnio ostrego sera cheddar

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Żeliwną patelnię o średnicy 30 cm lub inną dużą i głęboką patelnię włożyć do piekarnika i rozgrzać. Papierowy ręcznik natłuścić olejem roślinnym i przetrzeć nim gorącą patelnię, aby delikatnie natłuścić całość. Można użyć zwykłej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Zetrzeć ziemniaki do dużego garnka. Dużego na tyle, żeby pomieścił i ziemniaki, i śmietanę. Dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz – doprowadzić całość do wrzenia. Ten krok skróci czas pieczenia, a ziemniaki równomiernie się podgrzeją. Wmieszać ser. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania. Zapiekać przez około 45-60 minut, do czasu, aż zapiekanka mocno się przyrumieni. Poluzować zapiekankę przejeżdżając nożem wzdłuż brzegów foremki, położyć na niej talerz i przełożyć na niego jeszcze ciepłą zapiekankę. Kroić w plastry i podawać udekorowaną.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki

skomentuj przepis

#mamita

16.05.2012 18:22


rzeszow

CYTUJ

dodalas inne skladniki.. inna smietana :/ ja tarłam na malusienkich oczkach wyszlo jak ciasto ziemiaczano serowe super dodatek do dania zamiast zwyklych tluczonych ziemniakow :):):)

#kika6789

08.02.2012 13:40


CYTUJ

hej zrobilam ta zapiekanke, starlam ziemniaki na tartce o grubych oczkach dodalam smietane 18% bo taka mialam, cebulke ser. Gdy chcialam to zagotowac to i sie przywieralo do garnka :(( a potem pieklam w 220 st a i tak zapiekanka wyszla ciapowata tzn w ogole sama nie chciala wyjsc.... wyszla taka papka dlaczego?? w smaku super ale czemu nie chciala sie krajac co zrobilam nie tak??

Eiger

postów: 6

12.10.2011 18:04

CYTUJ

Zapiekanki ziemniaczane mają to do siebie ,że zawsze są takie smaczne polecam również moja ulubiona zapiekanka ziemniaczana na http://zapiekankaziemniaczana.eu

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.