Michael  Smith

(odc.112) blok czekoladowy


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.112)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.112) blok czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g najlepszej 70% gorzkiej czekolady

posiekanej

1 szklanka 36% śmietany kremówki

1 laska wanilii

zeskrobać ziarenka

lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka Grand Marnier

 

 

Przygotowanie:


Łagodnie podgrzać śmietanę z laską i ziarenkami wanilii w małym garnku. Kiedy mieszanka zacznie się gotować, wyłączyć płomień i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać drewnianą łyżką, do czasu, aż czekolada całkowicie się stopi, a całość będzie gładka i lśniąca. Jeśli masa zacznie się rozwarstwiać i warzyć, dodać łyżkę lub dwie zimnej śmietany i nadal delikatnie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelać do małych miseczek i włożyć do lodówki. Podawać ze zbożowymi herbatnikami, biscotti lub owocami.

powrót

Podobne przepisy

Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banany w cieście
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia wietnamska
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.