Michael  Smith

(odc.111) brownie na ciasteczkowym spodzie z czekoladą


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.111)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.111) brownie na ciasteczkowym spodzie z czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto na ciasteczkowy spód

1 1/2 szklanki mąki

1/4 szklanki cukru

szczypta soli

1/2 szklanki masła

1 jajko, lekko roztrzepane

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka czekoladowych kropelek do zapiekania



Ciasto na brownie

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

1 łyżka kakao

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki masła

225 g 70% gorzkiej czekolady, posiekanej

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 szklanka czekoladowych kropelek do zapiekania



Ciasto na ciasteczkowy spód

Mąkę, cukier i masło przełożyć i ugnieść w średniej misce. Ugniatać do czasu, aż ciasto będzie grudkowate. Jajko wymieszać z wanilią i dodać do ciasta. Dorzucić czekoladowe kropelki. Mieszać do czasu aż masa będzie zwarta. Masę rozprowadzić na delikatnie natłuszczonej blasze o wymiarach 20 cm x 20 cm. Aby uzyskać wyjątkowo chrupiący ciasteczkowy spód, podpiec ciasto przez 15 minut. Jeśli wolimy spód bardziej miękki, nie podpiekać. Każdy z nich dobrze utrzyma warstwę brownie.



Ciasto na brownie

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Mąkę, cukier, kakao i sól zmieszać. W międzyczasie stopić masło na małym ogniu. Wyłączyć ogień i dodać czekoladę. Łagodnie mieszać przy pomocy rózgi kiedy czekolada się topi, a następnie zmiksować całość na gładką masę. W innej misce ubić jajka z wanilią. Mokre składniki dodać do suchych. Dodać czekoladowe kropelki i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto rozprowadzić na przygotowanym, podpieczonym bądź nie, ciasteczkowym spodzie. Piec przez 45 minut lub do czasu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie wychodził czysty.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Tort z kremem herbacianym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#aaa

11.10.2011 11:03


CYTUJ

a ile jajek?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.