Michael  Smith

(odc.110) ziemniaki zapiekane w kremowym sosie serowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.110)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.110) ziemniaki zapiekane w kremowym sosie serowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 ziemniaki odpowiednie do pieczenia

obrane i pokrojone w cienkie plastry grubości około 0,5 – 1 cm.

zmieszane 1 szklanka mleka i 1 szklanka śmietany 36% lub 18%

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

4 ząbki czosnku

obrane

zmiażdżone lub zmiksowane

2 szklanki sera cheddar

łagodnego lub średnio ostrego

startego

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Podgrzać ziemniaki, skróci to czas pieczenia. Plastry ziemniaków włożyć do dużego garnka, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i śmietanę. Łagodnie zamieszać tak, aby równomiernie pokryły się śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, na chwilę. Kiedy ziemniaki w ten sposób się rozgrzeją są gotowe do piekarnika. Parujące gorące ziemniaki przełożyć do ulubionego naczynia do zapiekania. Posypać na wierzchu tartym cheddarem. Piec 1 godzinę i 20 minut. Ziemniaki staną się delikatne, a ser będzie bulgotał i się zrumieni.

powrót

Podobne przepisy

Dwukrotnie pieczony suflet z sera
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Omlet - cesarskie okruszki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.