Curtis Stone

(odc.11)marynowany udziec jagnięcy z reliszem z czerwonej cebuli


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

(odc.11)marynowany udziec jagnięcy z reliszem z czerwonej cebuli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg jagnięciny bez kości

podzielonej na 3 część

2 gałązki rozmarynu

2 gałązki tymianku

1 ząbek czosnku

rozgnieciony

2 świeże chili

bez pestek

grubo pokrojone

150ml oliwy z oliwek

2 świeże liście laurowe

 

 

Przygotowanie:


Najpierw przygotuj relisz z cebuli. Mocno rozgrzej duży rondel, aż zacznie dymić. Wrzuć masło i roztop - nie przejmuj się jeśli zacznie się przypalać. Dodaj cebulę oraz cukier i wymieszaj tak, aby cebula dokładnie oblepiła się masłem. Zmniejsz ogień na średni i gotuj cebulę przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie i zacznie się karmelizować. Dolej czerwone wino, ocet i porto. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż cebula całkowicie zmięknie. Zdejmij z ognia, odcedź prawie cały płyn i przełóż z powrotem na patelnię. Odstaw do wystudzenia. Kawałki jagnięciny włóż do dużego, płytkiego naczynia. Końcem noża wytnij małe kieszonki w mięsie. Rozetrzyj rozmaryn i tymianek w rękach, aby wydobyć z nich aromat. Do kieszonek w mięsie włóż małe kawałki ziół, czosnku i chili. Polej oliwą z oliwek tak, aby pokryła mięso z każdej strony. Wsuń liście laurowe. Owiń folią spożywczą, włóż do lodówki i pozostaw na co najmniej 8 godzina lub całą noc aby mięso się zamarynowało. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Rozgrzej grillową patelnię aż zacznie dymić. Obsmaż jagnięcinę, skórką do dołu przez 5 minut. Odwróć ją i smaż przez kolejne 2 minuty. Przełóż mięso do brytfanny i piecz w piekarniku prze 8-10 minut. Wsyp kuskus do gorącego bulionu z kurczaka i dokładnie wymieszaj. Przelej do miski i przykryj folią spożywczą. Pozostaw na 5 minut. Zbierz większość tłuszczu z grillowej patelni i postaw ją na ogniu. Posmaruj warzywa oliwą z oliwek i posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem. Grilluj partiami, trzymając warzywa na patelni po 2 minuty z każdej strony. Gotowe warzywa trzymaj w ciepłym piekarniku. Przemieszaj kuskus widelcem. Dodaj orzeszki piniowe, pietruszkę i dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wyjmij jagnięcinę z piekarnika i odstaw na 5 minut, aby odpoczęła. Podgrzej relisz z cebuli. Ułóż ugrillowane warzywa na talerzach. Na środku talerza uformuj stosik z kuskusu. Cienko pokrój mięso i połóż je na wierzchu. Podawaj z łyżką reliszu z cebuli i sokami, które wyciekły z mięsa.

Wskazówka szefa kuchni
Poproś rzeźnika aby usunął kości z mięsa i podzielił je na 3 części.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.