Curtis Stone

(odc.11) łosoś marynowany z sałatką z kopru włoskiego i koperku


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.11) łosoś marynowany z sałatką z kopru włoskiego i koperku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

drobno starta skórka z jednej cytryny

drobno starta skórka z jednej limonki

1 mała cebula

grubo pokrojona

1 por

tylko biała cześć

pokrojona w kostkę

2 duże pęczki koperku

1kg filet ze świeżego łososia ze skórą

50 g cukru

3 łyżki i 1 łyżeczka octu z białego wina

125 ml wody

1 duża bulwa fenkułu

sok z 1 cytryny

duża szczypta soli

3 łyżki musztardy Dijon

 

 

Przygotowanie:


Do malaksera wrzuć skórkę z cytryny i limonki, pora, małą garść koperku i zmiksuj na gładką pastę. Rozsmaruj pastę równomiernie na łososiu. Marynata sprawi, że łosoś się częściowo ugotuje i nieco go wysuszy. Owiń rybę folią spożywczą. Do dużego naczynia włóż puszki z jedzeniem lub odważniki i postaw je na łososiu. To sprawi, że aromaty z marynaty przenikną w głąb ryby. Odstaw w chłodne miejsce na 24h.
W małym rondlu podgrzej cukier, ocet z białego wina i wodę, aż cukier się rozpuści. W międzyczasie, pokrój cienko fenkuł. Przełóż do naczynia, dodaj sok z cytryny, szczyptę soli i wymieszaj. Dorzuć małą garść koperku, zalej gorącym syropem z octu i odstaw do całkowitego wystudzenia. Opłucz łososia i osusz ręcznikiem papierowym. Posmaruj równomiernie po wierzchu musztardą i posyp pozostałym koperkiem, wciskając musztardę palcami aby dobrze pokryła mięso. Zaczynając od ogona, potnij łososia na bardzo cienkie plastry. Użyj do tego celu bardzo ostrego noża z giętkim ostrzem. Plastry powinny być tak cienkie żeby ostrze noża prześwitywało przez mięso. Ułóż plastry na talerzu. Odcedź płyn z fenkułu i ułóż z niego stosik na środku talerza.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.