Jacques Pépin

(odc.11)kalafior z cebulką dymką i olejem sezamowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski

(odc.11)kalafior z cebulką dymką i olejem sezamowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 jędrny kalafior (około 750 g)

obrany z zielonych liści

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka oleju arachidowego

2 łyżki ciemnego oleju sezamowego

⅓ szklanki drobno posiekanej dymki

 

 

Przygotowanie:


Kalafiora podzielić na 12-14 różyczek. Do garnka ze stali nierdzewnej wlać warstwę wody o głębokości 1 cm. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić różyczki. Przykryć i gotować na ostrym ogniu przez 8-10 minut, aż kalafior się ugotuje, ale jeszcze będzie jędrny. Woda z garnka powinna niemal całkowicie wyparować. Przełożyć różyczki do miski i natychmiast dodać pozostałe składniki. Ostrożnie podrzucić i od razu podawać.

powrót

Podobne przepisy

(odc.17)bułka zapiekana z mozzarellą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mini tatin z porami i boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rillette z łososia
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.