Jacques Pépin

(odc.11)jajecznica z sosem pomidorowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.11)jajecznica z sosem pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sos pomidorowy

1 duży dojrzały pomidor (około 180 g)

2 łyżki oliwy dobrej jakości

¼ łyżeczki soli



Jajecznica

3 plastry bekonu, pokrojone na 1 cm paski

¼ szklanki posiekanej dymki

8 dużych jaj (najlepiej z hodowli ekologicznej)

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

½ szklanki tartego szwajcarskiego sera (ementalera lub gruyere’a)

1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku



Przygotowanie sosu

Pomidor pokroić na kawałki i przetrzeć przez młynek do warzyw. (Powinno się uzyskać ⅔ szklanki, w razie potrzeby uzupełnić wodą.) Przelać sok do miski, dodać oliwę i posolić. Mątewką starannie ubić, aby sos zgęstniał. Odstawić na bok.



Przygotowanie jajecznicy

Kawałki bekonu rozrzucić na patelni teflonowej. Smażyć na chrupko przez 2 minuty na średnim ogniu. Dodać dymkę i smażyć jeszcze przez 10 sekund. Jajka wybić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie ubić widelcem. Wlać na gorącą patelnię i mieszając drewnianą łyżką lub łopatką, smażyć, aż jajka się zetną, ale będą jeszcze dość płynne. Przełożyć jajecznicę do ogrzanej miseczki i domieszać ser. Odstawić na bok, do podania. (Jajecznicę podawać ciepłą.)



Przed podaniem rozlać równomiernie sos na cztery talerze. Podzielić jajecznicę na cztery porcje. Nałożyć na środek sosu, albo użyć foremki. Postawić foremkę na talerzu, nałożyć jajecznicę. Następnie ostrożnie podnieść foremkę. Powtórzyć czynności na pozostałych talerzach. Podawać z przybraniem ze szczypiorku.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Nerkowce z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tosty z anchois
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Glazurowane rzodkiewki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.