Jacques Pépin

(odc.11)grejpfruty w galaretce


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.11)grejpfruty w galaretce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 różowe grejpfruty (po 450 g)

¾ szklanki soku grapefruitowego z kartonu

(jeśli gotujący wybierze recepturę uproszczoną)

2 łyżeczki żelatyny

2 łyżki miodu

1 łyżka grenadyny

1 łyżka pokrojonych liści mięty

 

 

Przygotowanie:


Grejpfruty obrać ostrym nożem, odkrawając skórę i białą błonę. Wykroić cząstki owocu tak, aby pozostały wewnętrzne błonki między nimi. Cząstki przełożyć do miski. Błonki zachować. Wycisnąć z nich sok do małego rondelka. (Powinno się otrzymać 24 cząstki i ¾ szklanki soku.) Można także obrać zewnętrzną skórę i białą błonę. Rozdzielić owoc na cząstki. Do małego rondelka wlać gotowy sok.
Cząstki rozłożyć do 4 szklanych foremek o pojemności ¾ szklanki. Żelatynę wsypać do soku. Od czasu do czasu mieszając, podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Dodać miód i grenadynę. Dokładnie wymieszać. Dodać liście mięty. Zalać mieszaniną cząstki grejpfruta. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na noc.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.