Curtis Stone

(odc.11) creme brulee z jagodami


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.11) creme brulee z jagodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki i mała łyżeczka mleka

450ml tłustej śmietany

2 laski wanilii

rozcięte

2 całe jajka i 2 żółtka

200g cukru

oraz cukier do posypania

125g sera mascarpone

125g jagód

 

 

Przygotowanie:


Do dużego rondla wlej mleko i śmietanę. Końcem noża zeskrob nasionka z wanilii. Wrzuć nasionka i laski wanilii do rondla i prawie zagotuj. Do miski wbij jajka, żółtka oraz wsyp cukier. Ubijaj blenderem przez 5 minut, aż masa zbieleje i będzie kremowa. Dodaj ser mascarpone i dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Wyjmij laski wanilii z mleka. Ciągle mieszając powoli wlej gorące mleko do masy jajecznej. Przelej masę do rondla i podgrzej przez 2-3 minuty. Podziel jagody na dwie porcje i wrzuć do kokilek. Zalej kremem i odstaw do wystudzenia na co najmniej dwie godziny lub na całą noc, aby krem stężał. Krem posyp po wierzchu cienką warstwą cukru. Skarmelizuj cukier używając specjalnego palnika lub włóż krem pod grill do piekarnika na 2-3 minuty, aż cukier się skarmelizuje.

powrót

Podobne przepisy

Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.