Michael  Smith

(odc.108) ryż z szafranem i migdałami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.108)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

(odc.108) ryż z szafranem i migdałami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka ryżu basmati

2 szklanki wody

1 duża

ekstrawagancka szczypta szafranu

1/2 szklanki uprażonych migdałów

w słupkach

1/2 szklanki suszonych moreli

posiekanych

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Ryż i wodę wlać do małego garnka z pokrywką. Dodać szafran, migdały, morele. Doprawić. Łagodnie zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, zamieszać i szczelnie przykryć pokrywką. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Nie zdejmując pokrywki zgasić płomień i zostawić garnek na około 5-10 minut, albo aż do podania. Smacznego.

powrót

Podobne przepisy

Ratatouille
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Papryka z fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Ser feta zapiekany z kiszonymi pomidorami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.