Michael  Smith

(odc.108) azjatycka sałatka z zielonej fasoli na ciepło z sezamowym dressingiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.108)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

(odc.108) azjatycka sałatka z zielonej fasoli na ciepło z sezamowym dressingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pęczek azjatyckiej wężowej zielonej fasolki

obciąć końcówki

oliwa z oliwek

1 łyżka oleju sezamowego

1/4 szklanki sezamowej pasty tahini

sok i skórka starta z 2 limonek

kilka kropli ulubionego ostrego sosu

1 łyżeczka sosu sojowego

1/4 szklanki miodu

2 łyżki nasion sezamu

 

 

Przygotowanie:


Fasolę przełożyć do dużej patelni o wysokim brzegu, dodać chlust wody i chlust lub dwa oliwy z oliwek. Szczelnie przykryć pokrywką i podgrzewać na dużym ogniu. Gotować do czasu aż stanie się jasnozielona i miękka, około 3-5 minut. Kiedy woda wyparuje, a fasola będzie miękka, resztka oliwy zacznie skwierczeć. Można zdjąć pokrywkę i delikatnie zrumienić fasolkę przez kilka minut.
Olej sezamowy połączyć z tahini, sokiem i skórką z limonki, ostrym sosem, sosem sojowym i miodem w misce i wymieszać na gładką masę. Kiedy fasola będzie gotowa, ułożyć ją na talerzach i polać dressingiem. Równomiernie posypać ją nasionami sezamu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.