Michael  Smith

(odc.106) taco z łososia


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.106)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

(odc.106) taco z łososia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 x 170g filety z łososia lub innej zwartej ryby odpowiedniej na grilla

1/2 szklanki ketchupu

sok i skórka starta z 1 limonki

3 lub 4 ząbki czosnku

zmiażdżone

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka ulubionego ostrego sosu

sól do smaku

8 placków tortilla

1/2 czerwonej kapusty

drobno poszatkowanej lub startej

1 porcja salsy z awokado lub guacamole lub innej salsy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać grilla do maksymalnej temperatury lub piekarnik do 230 stopni C. Filety z łososia przekroić wzdłuż na pół. Ketchup, sok i skórkę z limonki, czosnek, oregano, ostry sos i sól wymieszać w misce. Przełożyć do niej rybę i delikatnie wymieszać, tak aby ryba równomiernie pokryła się marynatą.
Grillować rybę lub piec ją w piekarniku w żaroodpornym naczyniu, aż będzie ugotowana, około 12-15 minut. Tortille rozłożyć na blacie. Układać na nich po garści kapusty. Położyć kawałek łososia i przykryć porcją salsy z awokado. Brzegi placków złożyć do środka i zrolować w gruby wałek. Czynność powtórzyć z kolejną tortillą. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.