Michael  Smith

(odc.106) odwrócony placek z ananasem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.106)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

(odc.106) odwrócony placek z ananasem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

Na karmelizowanego ananasa

4 łyżki masła

1 szklanka ciemnego brązowego cukru

1 ananas, obrany, wydrążony i pokrojony na spore kawałki



Ciasto

1 szklanka mąki zwykłej lub tortowej

1/2 szklanki drobnej mąki kukurydzianej

1/2 szklanki brązowego cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

8 łyżek masła, lekko stopionego

1/2 szklanki mleka

2 jajka

2 łyżki ekstraktu waniliowego



Karmelizowany ananas

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Lekko stopić masło na patelni o średnicy 30cm na średnim ogniu. Stopione masło równomiernie posypać cukrem i dalej podgrzewać, aż całość zmieni się w bulgoczący brązowy syrop. Nie mieszać, ale kiedy syrop przestanie parować i zacznie się rumienić, delikatnie poruszać patelnią, aby zbrązowiał równo. Wyłączyć płomień. Dodać kawałki ananasa układając je ciasno po okręgu od brzegu do środka. Włączyć średni płomień. Gotować do czasu, aż ananas się zarumieni. Najlepiej powoli, na małym lub średnim ogniu. Będzie to trwało około 15-20 minut, ale warto czekać! Przekręcić ananasa na drugą stronę i zrumienić.



Ciasto

Suche i mokre składniki. Zmieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce ukręcić masło, mleko, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać mokre składniki do suchych i połączyć do uzyskania gładkiej masy. Można to zrobić robotem kuchennym lub drewnianą łyżką. Przykryć ciastem skarmelizowanego ananasa na patelni i piec 18-20 minut. Studzić na blacie przez 10 minut, wtedy łatwiej będzie odwrócić ciasto na drugą stronę na talerz. Używając rękawic kuchennych nakryć patelnię talerzem i mocno trzymając, odwrócić całość płynnym ruchem. To działa!



© Michael Smith



powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.