Michael  Smith

(odc.106) fasola z ryżem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.106)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

(odc.106) fasola z ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy z oliwek

2 cebule

obrane

cienko pokrojone

2 łodygi selera

posiekane

2 marchewki

obrane

posiekane

5 ząbków czosnku

obrane i zmiażdżone

1 czerwona papryka

pozbawiona gniazda nasiennego

pokrojona

1 łyżka chili w proszku

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka sproszkowanej papryki chipotle

1 łyżeczka cynamonu w proszku

sól

1 szklanka brązowego ryżu

1 szklanka suchej czarnej fasoli

namoczonej w zimnej wodzie przez noc

opłukana i osuszona

2 szklanki wody

830 ml puszka krojonych pomidorów

 

 

Przygotowanie:


Szybkowar postawić na średnim ogniu i dolać oliwę. Kiedy będzie gorąca, dodać cebulę, selera, marchewki, czosnek i czerwoną paprykę. Smażyć aż warzywa zmiękną i będą pięknie pachnieć. Dodać sproszkowane chili, kmin rzymski, paprykę chipotle w proszku, cynamon, sól, ryż, namoczoną fasolę, wodę i pomidory – wszystko dokładnie zamieszać. Temperaturę podkręcić, garnek przykryć szczelną pokrywką i gotować przez 25-30 minut. Wyłączyć płomień i odstawić garnek na 15 minut przed podniesieniem pokrywki. Dobrze zamieszać i ewentualnie doprawić. Można to samo zrobić w zwykłym garnku, ale trzeba wlać dodatkową szklankę wody i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Można też całość zagotować na wolnym ogniu, przykryć pokrywką i piec w 160 stopni C przez około 1 godzinę.

powrót

Podobne przepisy

Bruschetta z pomidorami i grillowaną papryką
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Karczochy z parmezanem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.