Michael  Smith

(odc.102) tradycyjna szarlotka


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.102)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.102) tradycyjna szarlotka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

2 i pół szklanki mąki

1 łyżeczka soli

2 łyżki cukru

1 szklanka zmrożonego masła

8 łyżek lodowatej wody



Nadzienie

8 jabłek odmiany Honey Crisp lub 12 granny smith, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w plasterki

1/2 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki mąki



Przygotowanie ciasta

W dużej misce zmieszać mąkę, sól i cukier. Na tarce do ziemniaków zetrzeć mrożone masło do miski z mąką i delikatnie wymieszać dłońmi, aż całkowicie się połączą. Skropić lodowatą wodą, wymieszać dłońmi i zagnieść ciasto w kulę. Podzielić je na 2 części, jedna z nich powinna być trochę większa. Owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i chłodzić przez przynajmniej 30 minut albo nawet całą noc. Dzięki temu łatwiej będzie je wałkować. Wyjąć ciasto z lodówki, poczekać, aż się trochę rozgrzeje i będzie elastyczne. Obsypać mąką dłonie, wałek, blat roboczy i ciasto. Rozwałkować większą część ciasta na okrąg wystarczająco duży, aby pokrywał krawędzie formy o 20 cm średnicy. Przełożyć ciasto do formy, składając je na 4, a następnie rozkładając. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.



Nadzienie

Jabłka obsypać brązowym cukrem, cynamonem i mąką. Ułożyć je na cieście. Rozwałkować pozostałą część ciasta w mniejszy okrąg i przykryć nim jabłka. Brzegi obu części ciasta dobrze zlepić i wywinąć w karbowaną falbankę. Zrobić kilka dziurek na wierzchu i umieścić placek na dolnym poziomie piekarnika. Piec 1 godzinę, do czasu aż wierzch stanie się złoty, a soki zaczną bulgotać.



© Michael Smith



powrót

Podobne przepisy

Czarne ciasteczka -  Izabela Naczk
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#xoxo

29.10.2011 14:31


Bielsko-Białą

CYTUJ

Robiłam wiele szarlotek jednak ciągle wracam do właśnie TEJ ^
za każdym razem tak samo pyszna!

Pozdrawiam
xoxo

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.