Michael  Smith

(odc.102) pieczony kurczak z jabłkami i rozmarynem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.102)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.102) pieczony kurczak z jabłkami i rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 jabłka

podzielone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych

3 cebule

obrane i pokrojone w duże kawałki

1 główka czosnku

obrana

podzielona na ząbki

sól i pieprz do smaku

3 gałązki świeżego rozmarynu

1/2 szklanki cydru jabłkowego

1 kurczak

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Jabłka, cebule i czosnek ułożyć w brytfannie do pieczenia, wystarczająco dużej, żeby zmieścił się na niej kurczak. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozmaryn. Dobrze potrząsnąć i polać cydrem. Doprawić kurczaka i ułożyć go na jabłkach. Piec w piekarniku do czasu, aż termometr włożony w najgrubszą część kurczaka pokaże 80 stopni C – około 20 minut na ½ kg mięsa.

powrót

Podobne przepisy

Pierś indyka nacierana papryką
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Confit z kaczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Burger po zagrzebsku z sałatą i salsą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Kurczę w occie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.