Michael  Smith

(odc.102) pieczony kurczak z jabłkami i rozmarynem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.102)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.102) pieczony kurczak z jabłkami i rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 jabłka

podzielone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych

3 cebule

obrane i pokrojone w duże kawałki

1 główka czosnku

obrana

podzielona na ząbki

sól i pieprz do smaku

3 gałązki świeżego rozmarynu

1/2 szklanki cydru jabłkowego

1 kurczak

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Jabłka, cebule i czosnek ułożyć w brytfannie do pieczenia, wystarczająco dużej, żeby zmieścił się na niej kurczak. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozmaryn. Dobrze potrząsnąć i polać cydrem. Doprawić kurczaka i ułożyć go na jabłkach. Piec w piekarniku do czasu, aż termometr włożony w najgrubszą część kurczaka pokaże 80 stopni C – około 20 minut na ½ kg mięsa.

powrót

Podobne przepisy

Terrina z kaczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia gruzińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.