Michael  Smith

(odc.100) sałatka azjatycka


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.100)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

(odc.100) sałatka azjatycka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Dressing

3 łyżki masła orzechowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka ulubionego ostrego sosu (np. sriracha)

sok z 1 limonki

3 łyżki brązowego cukru

woda



Sałatka

225 g drobno pokrojonego zielonego groszku cukrowego

1 szklanka kiełków fasolki mung

1 czerwona papryka, pozbawiona gniazda nasiennego, drobno pokrojona

1 marchewka, obrana i starta na wiórki

1 mały pęczek liści kolendry

6 cebulek dymek, pokrojonych

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/2 szklanki orzeszków ziemnych



Przygotowanie dressingu

Wszystkie składniki dressingu dobrze wymieszać łyżką w małej misce lub potrząsając w słoiku. W celu uzyskania pożądanej konsystencji dodać odpowiednią ilość wody.



Sałatka

Groszek, kiełki, paprykę, marchewkę, kolendrę i dymkę przełożyć do dużej salaterki i dobrze wymieszać z dressingiem. Przybrać wiórkami i orzeszkami.



© Michael Smith

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.