Michael  Smith

(odc.100) halibut w cieście piwnym z pikantnym sosem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.100)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.100) halibut w cieście piwnym z pikantnym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos

1/2 szklanki majonezu

2 łyżki sosu do hot dogów z zielonych pomidorów

1 łyżka kaparów

4 dymki drobno pokrojone

sok z ½ cytryny

1 papryczka chipotle w sosie adobo, rozdrobniona



Ryba

4 x 250 g filetów z halibuta

1 szklanka mąki

1/2 szklanki skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

350 ml ulubionego piwa

sól i pieprz do smaku

mąka do panierowania



Przygotowanie sosu

Wymieszać majonez, sos z zielonych pomidorów, kapary, dymkę, sok z cytryny i paprykę chipotle. Podawać z rybą.



Przygotowanie ryby

Wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać piwo i mieszać aż się połączą. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z mieszaniem, bo ciasto będzie za ciężkie. Obtoczyć halibuta w mące i zanurzyć w cieście. Pozwolić ociec rybie z nadmiaru panierki. Następnie powoli i ostrożnie zanurzyć rybę w gorącym oleju. Smażyć, aż będą złote i chrupiące, a ryba będzie gotowa, jakieś 8-10 minut. Temperatura smażenia spadnie odrobinę, 185 stopni C będzie idealna.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Okoń duszony w winie
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Pstrąg wędzony w herbacie
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Grawlax z łososia z buraczkami
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Śledź z patelni z sałatką tabuleh i sosem tahini
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.