Curtis Stone

(odc.10) piotrosz z makaronem ryżowym i brokułami


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.10) piotrosz z makaronem ryżowym i brokułami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy z oliwek

2 duże cebule

drobno pokrojone

1 por

drobno pokrojony

1 duża bulwa fenkułu

drobno pokrojona

150ml białego wina

2 całe piotrosze

ok. 900g każdy

obrane ze skóry i podzielone na filety (zachowaj skórę i ości)

4-5 ziaren czarnego pieprzu

sok z 1 cytryny

2,5l wody

200g makaronu ryżowego

2 łyżeczki oleju roślinnego

1 łyżeczka oleju sezamowego

225g brokułów

podzielonych na cząstki

łodyga cienko pokrojona

1 świeże czerwone chili

bez pestek

drobno pokrojone

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

 

 

Przygotowanie:


Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną cebulę, pora i fenkuł. Całość smaż na małym ogniu przez 10 minut aż warzywa zmiękną, ale nie zmienią koloru. Wlej białe wino i gotuj przez 3-4 minuty. Dodaj części ryby pozostałe po filetowaniu, ziarna pieprzu, sok z cytryny i wodę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut. Co jakiś czas zbieraj szumowiny, które unoszą się na powierzchni. Przecedź wywar przez drobne sitko do oddzielnego rondla. Doprowadź do wrzenia i wsyp makaron ryżowy. Gotuj na wolnym ogniu przez minutę, mieszaj makaron pałeczkami aby się nie posklejał. Odcedź wywar do rondla i zachowaj makaron. Zagotuj wywar, wrzuć filety z ryby i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Dodaj kwiaty brokuła i gotuj przez kolejne 2-3 minuty aż będą miękkie. Kiedy ryba będzie się gotować, rozgrzej woka, aż zacznie dymić. Wlej olej roślinny i sezamowy i wrzuć pokrojone łodygi brokuła oraz chili. Całość smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj sos sojowy i sos rybny, odcedzony makaron ryżowy i wymieszaj. Całość podsmaż stale mieszając jeszcze przez minutę, aby makaron zrobił się ciepły. Na ciepłym talerzu ułóż stosik z makaronu. Na wierzchu połóż 2 kawałki ryby. Dookoła ułóż brokuły i skrop sosem z patelni.

powrót

Podobne przepisy

Pstrąg pieczony z sosem z oliwy truflowej
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Filet z łososia z salsą malinową
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kotleciki rybne po tajsku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.