Jacques Pépin

(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 puszka (870 g) połówek gruszek w gęstym syropie (około 6 połówek)

4 szklanki (około 300 g) połamanych kawałków rogalików z francuskiego ciasta

mufin

pączków

chałki lub pszennego pieczywa

2 łyżki roztopionego masła

⅓ szklanki rodzynków sułtanek

1 łyżka mielonego cynamonu

około ½ szklanki kwaśnej śmietany

do podania

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Osączyć gruszki. Zachować 1 szklankę syropu. Połówki gruszek pokroić na sześć części. Połamane kawałki słodkiego pieczywa ułożyć w misce i wymieszać z cząstkami gruszek. Zalać syropem. Dodać masło, rodzynki i cynamon. Mieszaninę przełożyć do szklanego naczynia żaroodpornego o pojemności 4-5 szklanek. Zapiekać 40-50 minut, aż z wierzchu ładnie się zrumieni. Podawać na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Semifreddo czekoladowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.