Michael  Smith

(odc.096) fasola z syropem klonowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.96)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.096) fasola z syropem klonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki osączonej niedużej fasoli (np. flażoletki)

namoczonej uprzednio przez noc

2 szklanki syropu klonowego

4 plastry boczku

pokrojonego w kostkę

1 duża cebula

obrana i pokrojona w kostkę

1 łyżeczka suszonego imbiru

1 łyżka mielonej gorczycy

 

 

Przygotowanie:


Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Wsyp fasolę do rondla i wlej tyle wody, by ją przykryła. Zagotuj, zmniejsz intensywność ogrzewania i doprowadź fasolę do miękkości (ok. 45 min.). Odsącz fasolę i wsyp do żaroodpornego naczynia ze szczelną pokrywą. Dodaj syrop klonowy, boczek, cebulę, imbir i gorczycę. Piecz, aż fasola wchłonie całą ciecz, stanie się brązowa i miękka (ok. 1,5 godz.).

powrót

Podobne przepisy

Racuchy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Opiekana dynia
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.