Michael  Smith

(odc.094) focaccia z czarnymi oliwkami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.94)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.094) focaccia z czarnymi oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka ciepłej wody

2 łyżeczka drożdży

3 szklanki mąki zwykłej lub chlebowej

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżeczki oliwy z oliwek

gruboziarnista morska sól i świeżo mielony pieprz

1 łyżka posiekanego tymianku

24 czarne oliwki kalamata

posiekane

 

 

Przygotowanie:


Wlej wodę do miski miksera zaopatrzonego w mieszadło hakowe i wsyp drożdże. Dodaj 1 szklankę mąki oraz cukier i wymieszaj. Pozostaw na 10 min, aby drożdże ożyły, generując pęcherzyki gazu (CO2) widoczne na powierzchni. Dodaj resztę mąki, sól, oliwę, pieprz, tymianek, oliwki i zagnieć ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Umieść ciasto w dużej, naoliwionej wewnątrz misce, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swą objętość (ok. 1 godz.) Lekko zwilż oliwą dłonie i parokrotnie uderz ciasto, opróżniając je z gazów. Zagnieć je jeszcze kilka razy i połóż na pokrytym olejem papierze do pieczenia. Rozciągnij i spłaszcz nieco ciasto tak, aby w końcu przybrało owalny kształt. Wykonaj energicznie na wierzchu wiele wgłębień palcami. Skrop oliwą, posyp gruboziarnistą solą i pieprzem i ponownie pozwól ciastu odpocząć pół godziny, by w tym czasie znów miało szansę podwoić swą objętość. Nagrzej piekarnik do 230 stopni C. Piecz focaccię ok. 40 min aż do utworzenia złotej skórki, lecz by w środku pozostała miękka.

powrót

Podobne przepisy

Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony faszerowany ser z sosem wiśniowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka w pomidorach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kiełbaski nie całkiem w bułkach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.