Michael  Smith

(odc.093) ryż basmati


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.93)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

(odc.093) ryż basmati
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka ryżu basmati

1 1/2 szklanki wody

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Ryż przełożyć na gęste sito i solidnie wypłukać aż woda z ryżu będzie przejrzysta. Przepłukany ryż przełożyć do małego garnka, dodać wodę i doprawić solą. Doprowadzić do wrzenia, szczelnie przykryć pokrywką i zdecydowanie zmniejszyć temperaturę. Gotować na małym ogniu do czasu aż woda zostanie wchłonięta, około 15 minut. Wyłączyć płomień i zostawić przykryty garnek na około 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Smażony ser z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia czeska
Rukiew wodna z imbirem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony faszerowany ser z sosem wiśniowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tapasy prowansalskie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.