Michael  Smith

(odc.093) kurczak tandoori


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.93)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

(odc.093) kurczak tandoori
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki pełnotłustego jogurtu

6 ząbków czosnku

zmiażdżonych

1 kawałek mrożonego imbiru

zetrzeć na tarce

1 kopiasta łyżeczka kurkumy

1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki

2 czubate łyżeczki garam masali lub proszku curry

sól do smaku

1,5 kg kurczak podzielony na 10 części

2 skrzydełka

2 nóżki

2 udka

4 części z piersi

 

 

Przygotowanie:


Aby przygotować marynatę tandoori, wymieszać jogurt, czosnek i przyprawy w misce. Doprawić solą i dobrze wymieszać. Dodać kurczaka, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzać na najwyższą możliwą temperaturę. Kurczaka wyjąć z marynaty i ułożyć na metalowej kratce umieszczonej nad blachą do pieczenia. Piec około 20 minut, aby kurczak nie był surowy w środku.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona kurka z winogronami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

AgnesBlack

postów: 1

19.03.2011 15:27

CYTUJ

Własnie robię tego kurczaka , ale nie wiem w jakiej temp.piec >????
Proszę o podpowiedź

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.