Michael  Smith

(odc.093) aloo gobi


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.93)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

(odc.093) aloo gobi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki domowego ghee lub oleju roślinnego

3 łyżki nasion kminu rzymskiego

2 cebule

obrane i pokrojone w duże kawałki

2 łyżki curry w proszku

1 zielone chili

drobno pokrojone

1 kalafior

podzielony na duże różyczki

3 ziemniaki

umyte i pokrojone w duże kawałki

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


Duży garnek rozgrzać na średnim ogniu i dodać ghee. Kiedy będzie gorące, dodać nasiona kminu rzymskiego i prażyć je przez chwilę aż staną się bardzo aromatyczne. Dodać cebule, curry w proszku, chili i dobrze wymieszać. Gotować dalej, ciągle mieszając aż cebule zmiękną. Dodać kalafiora i delikatnie go przysmażyć. Ziemniaki ułożyć na wierzchu kalafiora i doprawić solą. Przykryć szczelnie pokrywką i gotować do czasu, aż ziemniaki staną się miękkie, a kalafior się zrumieni i zmięknie, około 20 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.