Michael  Smith

(odc.092) ciasto kardamonowo-kawowe


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.92)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

(odc.092) ciasto kardamonowo-kawowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki kwaśnej śmietany

½ szklanki espresso instant rozpuszczonego w ½ szklanki wody

2 szklanki cukru

225g masła

w temperaturze pokojowej

4 jajka

2 łyżki wanilii

4 szklanki mąki

2 łyżki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2 łyżki kardamonu

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Espresso zmieszać z kwaśną śmietaną. Cukier ukręcić z masłem na gładką masę, aż podwoi swoją objętość. Dodać jajka – po jednym. Dobrze wymieszać. Dodać mieszankę espresso z kwaśną śmietaną i wanilię. Ukręcić na gładką masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kardamon. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do ich połączenia. Ciasto przełożyć do teflonowej formy na babkę. Piec 1 godzinę i 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta jabłkowo-miodowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z serem, bekonem i porem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

18.03.2016 16:30

CYTUJ

To ciasto musi być naprawdę pyszne. Tylko ja mnie za bardzo mam czas, aby robić takie wymyślne ciasta. Teraz kupuję przeważnie gotowe masy np z helio, bo skład jest dobry, dzieciom smakuje. A ja oszczędzam na czasie bo i biszkopt masa i bita śmietana i koniec popisu kulinarnego.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.