Jacques Pépin

(odc.09)zupa pieczarkowa z migdałami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

(odc.09)zupa pieczarkowa z migdałami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki masła

1 szklanka szalotek pokrojonych na plasterki

1 łyżka czosnku pokrojonego na plasterki

1 ½ łyżki mąki pszennej

4 szklanki bulionu z kury

około ¾ łyżeczki soli (mniej

jeśli bulion został przyrządzony z kostki rosołowej)

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

450 g pieczarek (najlepiej starszych sztuk

z rozwiniętymi kapeluszami)

1-2 kawałki suszonego grzybka mun

⅓ szklanki migdałów w płatkach

1 szklanka mleka wymieszanego pół na pół ze śmietanką

 

 

Przygotowanie:


Masło rozgrzać w rondlu na średnim ogniu. Wrzucić szalotki i czosnek. Smażyć 2 minuty, aż zmiękną. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Mieszając, wlać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Pieczarki umyć i grubo posiekać. (Powinniśmy otrzymać około 7 szklanek). Dodać do bulionu wraz z suszonym grzybkiem mun. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień. Gotować około 30 minut pod częściowym przykryciem. Po 10 minutach gotowania wyjąć grzybek mun. Kiedy ostygnie na tyle, aby można było go wziąć w rękę, usunąć grube korzenie i grubo posiekać. (Powinniśmy otrzymać około ¼ szklanki). Migdały często mieszając, lekko zrumienić w małym, teflonowym rondelku przez 2-3 minuty. Natychmiast wyjąć je z rondelka. Gotową zupę zetrzeć na gładką masę ręcznym blenderem albo w malakserze. Tuż przed podaniem wlać do zupy mleko wymieszane ze śmietanką. Doprowadzić ponownie do wrzenia. (Powinniśmy otrzymać około 6 szklanek.) Rozlać równe porcje do miseczek, podawać na gorąco z pokrojonym grzybkiem mun, po posypaniu opiekanymi płatkami migdałów.

powrót

Podobne przepisy

Krem z pomidorów z chipsami parmezanowymi
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.