Curtis Stone

(odc.09) pieczony bażant z sosem chlebowym i szpinakiem


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

(odc.09) pieczony bażant z sosem chlebowym i szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 bażanty

gruba sól morska

3-4 gałązki tymianku

6 ząbków czosnku

400g gęsiego tłuszczu

3 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Oddziel udka od korpusu, przetnij w miejscu, gdzie udo łączy się z klatką piersiową. Dno naczynia do zapiekania posyp solą morską, dodaj gałązki tymianku i czosnek. Całość podduś. Następnie ułóż w jednej warstwie udka z bażanta, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na noc aby się zamarynowały. Owiń pozostałą część bażanta w folię spożywczą i włóż do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 120ºC. Wyjmij udka z marynaty. Zachowaj czosnek i tymianek. Włóż udka do żaroodpornego naczynia i zalej gęsim tłuszczem, tak aby przykrył mięso i doprowadź do wrzenia. Całość przykryj pergaminem i włóż do piekarnika. Piecz przez 3-3½ godziny aż udka będą miękkie. Dodaj zachowane wcześniej 2-4 ząbki czosnku oraz gałązki tymianku i piecz przez kolejne 30 minut. W międzyczasie zacznij przygotowywać sos chlebowy. Do rondla wlej mleko, wrzuć cebulę nabitą goździkami i lekko podgrzej. Kiedy mleko prawie zacznie się gotować zdejmij rondel z ognia i odstaw na pół godziny, aby mleko przeszło smakiem i aromatem cebuli z goździkami. Kiedy udka będą miękkie wyjmij je, razem z tymiankiem i czosnkiem z piekarnika i odstaw na bok. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200ºC. Wyjmij pozostałą część bażanta z lodówki. Pokrój chleb w drobną kostkę. Z mleka wyjmij cebulę. Dodaj pokrojony chleb, g

powrót

Podobne przepisy

Warzywny stir-fry
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Cielęcina a la Brillant Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Eskalopki cielęce z borowikami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jagnięcina duszona w winie beaujolais
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tostadas z wołowiną
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.