Curtis Stone

(odc.09) krewetki w kokilkach z cienkimi tostami


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.09) krewetki w kokilkach z cienkimi tostami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150g miękkiego masła

oraz masło do natłuszczania

450g ugotowanych

małych

brązowych krewetek

obranych

duża szczypta startego kwiatu muszkatołowca

sok z jednej cytryny

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wysmaruj masłem 4 kokilki i włóż je do zamrażalnika, aby się schłodziły. Do dużej miski wrzuć 150g masła, krewetki, starty kwiat muszkatołowca, sok z cytryny, natkę pietruszki, sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu i wymieszaj. Przełóż masę krewetkową do kokilek i włóż do lodówki, aby się schłodziła. Tuż przed podaniem przygotuj tosty. Podpiecz chleb z obydwu stron. Przekrój każdy tost przez środek pomiędzy podpieczonymi stronami, tak aby uzyskać 8 bardzo cienkich kromek. Zeskrob resztki miękkiego chleba z tostów. Posmaruj masłem i jeszcze raz podpiecz. Tosty się zwiną. Wyłóż masę krewetkową na duży talerz i podawaj z tostami.

powrót

Podobne przepisy

Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.