Jacques Pépin

(odc.09)błyskawiczny gulasz z polędwicy wołowej


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

(odc.09)błyskawiczny gulasz z polędwicy wołowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy dobrej jakości

1 ½ szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę

opłukanych pod bieżącą zimną wodą

1 szklanka młodej marchewki (około 120 g)

1 szklanka małych pieczarek (około 60 g)

⅓ szklanki posiekanej cebuli

1 łyżka posiekanego czosnku

½ szklanki młodego zielonego groszku

świeżego lub mrożonego

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

450 g polędwicy wołowej

bez tłuszczu i ścięgien

pokrojonej na kawałki długości 4-5 cm

2 łyżki wytrawnego białego wina

2 łyżki bulionu z kury

 

 

Przygotowanie:


Na średnio ostrym ogniu rozgrzać na dużej patelni 1 łyżkę masła i oliwę. Wrzucić ziemniaki, marchewkę i pieczarki. Od czasu do czasu smażyć pod częściowym przykryciem przez około 8 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Dodać cebulę i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Dołożyć czosnek, zielony groszek i ¼ łyżeczki soli. Poddusić pod przykryciem jeszcze przez 1 minutę. Odstawić na bok. Na innej patelni rozgrzać na średnio ostrym ogniu pozostałą 1 łyżkę masła, aż będzie bardzo gorące, ale nie zacznie dymić. Kawałki wołowiny posypać pozostałą ¼ łyżeczki soli i pieprzem. Ułożyć na patelni tak, aby tworzyły pojedynczą warstwę. Obracając, podsmażać przez 2-3 minuty, aż mięso się zrumieni z wszystkich stron. Przełożyć na półmisek. Na patelnię wlać wino i bulion. Gotować przez 10 sekund. Na czterech ogrzanych talerzach ułożyć mięso i warzywa. Polać sosem z pieczenia i natychmiast podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.