Michael  Smith

(odc.089) pijane gruszki


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.89)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.089) pijane gruszki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 konferencje

fantazyjnie obrane

1 butelka najlepszego chardonnay

½ szklanki miodu

3 gałązki świeżego rozmarynu

1 łyżka ekstraktu waniliowego

4 arkusze ciasta filo

4 łyżki masła

stopione

2 łyżki cukru

świeżo mielony pieprz

½ szklanki śmietany kremówki

¼ szklanki miękkiego sera koziego o temp. pokojowej

1 łyżka miodu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Usuń gniazda nasienne z gruszek od dołu za pomocą obieraczki do warzyw albo łyżeczki do robienia kulek z melona. Nie odrywaj ogonków. Wlej wino do małego garnka, dodaj miód, rozmaryn i ekstrakt waniliowy. Doprowadź do wrzenia i zanurz gruszki w winie. Gotuj na małym ogniu, aż gruszki zmiękną (ok. 30-45 min). W tym czasie przygotuj chrupiące miseczki z ciasta filo. Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Nawilżone arkusze ciasta przykryj wilgotną ściereczką. Rozkładaj po jednym na blacie, smaruj stopionym masłem, posypuj cukrem i pieprzem. Na wierzchu rozłóż drugi arkusz. Przekrój ciasto na 6 równych kwadratów. Ułóż jeden kwadrat skosem na drugim i ostrożnie ułóż w foremce do mufinek. Powtarzaj powyższe czynności, aż w foremkach będą 4 miseczki. Piecz je ok. 15 min, aż będą złociste na krawędziach. Ostudź i ostrożnie wyjmij z foremek. Ubij śmietanę z kozim serkiem, miodem i ekstraktem waniliowym. Nałóż śmietanowy krem do miseczek, na wierzchu ułóż gruszki i polej winnym syropem, w którym się gotowały.

powrót

Podobne przepisy

Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe lody
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.