Michael  Smith

(odc.088) tajska wołowina w czerwonym curry


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.88)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

(odc.088) tajska wołowina w czerwonym curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 puszki mleka kokosowego po 400 ml

1 czubata łyżka czerwonej pasty curry

1 łyżka cukru

2 łyżki sosu rybnego nam pla

340 g polędwicy wołowej

pokrojonej w cienkie paski

2 szklanki kiełków fasoli mun

1 duża marchewka

ubrana i utarta na tarce o grubych oczkach

5 liści limonki kafir

pokruszonych

sok z 1 limonki

1 pęczek natki kolendry

umyty

 

 

Przygotowanie:


Zdejmij łyżką śmietankę z powierzchni mleczka kokosowego i podsmaż na patelni, aż cały płyn odparuje. Dodaj pastę curry i smaż stale mieszając przez 5 min, aż zacznie pachnieć. Dodaj cukier, zamieszaj i wlej sos rybny. Po minucie mieszania dodaj mięso, resztę mleczka kokosowego, kiełki, marchewkę, liście limonki i sok. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Na koniec posiekaj liście kolendry i dodaj do curry przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.