Michael  Smith

(odc.087) kolorowa sałatka z komosą ryżową


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.87)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

(odc.087) kolorowa sałatka z komosą ryżową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka komosy ryżowej

2 szklanki wody

szczypta soli

1 marchewka

obrana i utarta na tarce o dużych oczkach

1 czerwona papryka

bez pestek

pokrojona w drobną kostkę

1 ogórek

umyty i pokrojony na plasterki

3 dymki

drobno posiekane

1 pęczek natki pietruszki

posiekany

otarta skórka i sok z 1 cytryny

¼ szklanki oliwy

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Przepłucz komosę ryżową w durszlaku pod bieżącą zimną wodą. Odsącz i przełóż do niewielkiego garnka. Zalej wodą i osól. Doprowadź do wrzenia na sporym ogniu. Gdy woda zawrze, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż komosa wchłonie wodę i zmięknie (ok. 15-20 min). Wymieszaj w misce warzywa, dodaj ugotowaną komosę ryżową, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę. Starannie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Sałata liońska
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z makaronu orechiette i fenkułu
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.