Michael  Smith

(odc.087) klops z indyka


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.87)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.087) klops z indyka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego

2 cebule

obrane pokrojone na plasterki

4 ząbki czosnku

zmiażdżone

225 g pieczarek

czystych i drobno posiekanych

1 kg mielonego mięsa indyczego

½ szklanki mleka

1 szklanka suchego białego miąższu bułki

drobno pokruszonego

2 jajka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

kilka kropel sosu Worcestershire

1 łyżka suszonego oregano albo tymianku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu, wlej na nią oliwę i włóż plasterki cebuli. Podsmażaj mieszając, aż będzie złocista. Dodaj czosnek i pieczarki i smaż mieszając, aż płyn odparuje, a pieczarki się lekko zrumienią. W dużej misce wymieszaj mięso z mlekiem, bułką, jajkami, koncentratem pomidorowym, sosem Worcestershire, oregano/tymiankiem i cebulą z pieczarkami i czosnkiem. Dobrze dopraw solą i pieprzem. Przełóż mieszaninę do 2 foremek keksówek i piecz ok. 1 godz. Termometr wbity w środek klopsa powinien wskazywać 75ºC.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.