Michael  Smith

(odc.085) chleb kukurydziany 2


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.85)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.085) chleb kukurydziany 2
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

110 g masła

półtorej szklanki mleka

półtorej grubo mielonej mąki kukurydzianej

½ szklanki brązowego cukru

3 jaja

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 210 stopni C. Umieścić w nim żeliwną formę do pieczenia o 20 cm średnicy. W małym rondlu wymieszać masło, mleko, mąkę kukurydzianą i brązowy cukier. Powoli doprowadzić do wrzenia, mieszać przez kilka minut, aż zgęstnieje. W średniej wielkości misce roztrzepać jaja, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać obie masy, aż składniki się połączą. Posmarować olejem formę, wlać na nią masę. Piec 20-25 minut, aż chleb będzie rumiany przy brzegach i upieczony w środku.

powrót

Podobne przepisy

Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.