Michael  Smith

(odc.085) „brudny” ryż


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.85)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.085) „brudny” ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju roślinnego

240 g wątróbek kurzych

1 zielona papryka

pozbawiona gniazda nasiennego i posiekana

1 obrana i posiekana cebula

1 łodyga selera naciowego

posiekana

2 szklanki ryżu o długich ziarnach

4 szklanki bulionu z kurczaka

sól

1 łyżka luizjańskiej mieszanki przypraw

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać ciężki rondel na średnio dużym ogniu. Wlać trochę oleju roślinnego. Dodać kurze wątróbki. Podsmażyć. Kiedy się zrumienią, porozdzielać na mniejsze kawałki drewnianą łyżką. Dalej obsmażać i rozdrabniać, przez ok. 15 minut. Kiedy wyparuje cały płyn i wątróbki będą „brudne”, dodać paprykę, cebulę i selera. Smażyć ciągle mieszając, aż warzywa trochę zmiękną. Dodać ryż i bulion z kurczaka. Doprawić solą i luizjańską mieszanką przypraw, doprowadzić do wrzenia. Przykryć szczelną pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
Luizjańska mieszanka przypraw: wymieszać składniki i przechowywać w szczelnym słoiku.

powrót

Podobne przepisy

Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Śniadanie starego McDonalda
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kiełbaski nie całkiem w bułkach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

#TomaTo79

14.10.2011 14:51


B-stok

CYTUJ

To nie "brudny ryż" ale odmiana dania kreolskiego Jambalaya

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.