Michael  Smith

(odc.084) chowder z owoców morza z koperkiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.84)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

(odc.084) chowder z owoców morza z koperkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g posiekanego boczku

2 posiekane cebule

3 posiekane łodygi selera naciowego

3 szklanki mleka

3 szklanki gęstej śmietanki (35%)

1 szklanka białego wina

1 ziemniak

umyty i starty na tarce

2-3 listki laurowe

450 g świeżego łososia

halibuta lub innej świeżej ryby

450 g krewetek

obranych i pozbawionych żyły

1 pęczek koperku

posiekany

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku na zupę zrumienić boczek, aż będzie chrupki. Wylać większość powstałego tłuszczu, dodać cebulę i selera, smażyć aż warzywa zmiękną. Dodać mleko, śmietankę, wino, startego ziemniaka i listki laurowe. Wymieszać. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak się rozpuści zagęszczając zupę, ok. 20 minut. Dodać rybę i krewetki, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Tuż przed podaniem wsypać koperek i wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Chowder z łososiem i kukurydzą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Krem z pomidorów z chipsami parmezanowymi
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zimna zupa melonowa
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Wiosenna zupa z makaronem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chłodnik z granatem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.