Michael  Smith

(odc.083) kukurydziany chowder z boczkiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.83)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.083) kukurydziany chowder z boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 plasterków boczku

posiekanych

2 duże cebule

obrane i posiekane

2 łodygi selera naciowego

posiekane

4 szklanki mleka

1 szklanka gęstej śmietanki (35%)

2 łyżki mąki kukurydzianej

4 kolby kukurydzy (same ziarna) lub 4 szklanki mrożonej kukurydzy

1 pęczek natki pietruszki

posiekany

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


W garnku do zupy obsmażyć boczek na średnio dużym ogniu, aż będzie chrupki i rumiany. Odlać połowę powstałego tłuszczu, dodać cebulę i selera naciowego. Podsmażać, aż warzywa zmiękną. Dodać mleko, śmietankę, podgrzać. Wsypać mąkę kukurydzianą, mieszać aż zupa zgęstnieje (ok. 10 minut). Dodać kukurydzę, podgrzewać aż zupa będzie gorąca. Spróbować, doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Chłodnik z pieczonych pomidorów, czosnku i ogórków
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.